De kracht van verbinding

Wij mensen zijn sociale wezens. Het zit in onze natuur dat we ergens bij willen horen waar we onszelf kunnen zijn, steun krijgen en gewaardeerd worden. Je zou zelfs kunnen zeggen dat verbinding een eerste levensbehoefte is voor de mens. Daar komt bij dat verbinding zorgt voor geluk. Dit geldt voor thuis. Maar zeker ook voor op de werkvloer. Wat is verbinding precies? En hoe creëer ik die met anderen? En waarom is verbinding belangrijk in een professionele organisatie? En hoe vergroot je die verbinding op de werkvloer? Je krijgt antwoord op bovenstaande vragen in deze blog.

Verbinding is de energie die bestaat tussen mensen wanneer zij zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen, kunnen geven en ontvangen zonder oordeel en steun en kracht ontlenen aan de relatie.

Prof. Brené Brown
Onderzoekshoogleraar, psychologe, auteur

Wat is verbinding?

Tegenwoordig denken we bij het woord 'verbinding' direct aan het wifi-signaal dat we bijna als grondrecht beschouwen als we een hotel in het buitenland binnenstormen. Deze blog gaat over verbinding met elkaar. Want hier hebben we, anno 2023, allemaal behoefte aan. Of niet soms? In tijden waarin een pandemie in het land lange tijd de hoofdmoot is geweest, of waarin we - bijna - niet meer middels een verbindend dialoog kunnen spreken over een gevoelig thema; in deze tijden hebben we met zijn allen behoefte aan verbinding. Maar wat is verbinding nou eigenlijk? Professor Brené Brown deed er jarenlang een onderzoek naar en formuleerde uit al haar data de volgende definitie: “Verbinding is de energie die bestaat tussen mensen wanneer zij zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen, kunnen geven en ontvangen zonder oordeel en steun en kracht ontlenen aan de relatie”. Deze definitie roept een aantal vraagstukken op die van belang zijn als het neerkomt op de werkvloer, waar ik verderop in dit artikel op terug zal komen.

Waarom is verbinding belangrijk op de werkvloer?

Verbinding met medewerkers is de sleutel tot een succesvolle samenwerking en een gelukkige werkomgeving. Het verbetert niet alleen de productiviteit en de bedrijfsresultaten, maar verhoogt ook de motivatie en het welzijnsgevoel van de medewerkers. Verbinding draagt bij aan de vitaliteit en leidt tot meer werkgeluk. Door je medewerkers te binden en te boeien kun je de kans op verloop, ziekteverzuim en stroeve samenwerkingen verminderen. Overigens is een gebrek aan verbinding vanuit de werkvloer en vanuit management één van de grootste uitstroomredenen voor werknemers op dit moment. (State of the Global workplace 2021 – Gallup).

Hoe creëer ik verbinding?

Terug naar de definitie van Brown. ‘Gezien, gehoord en gewaardeerd worden’; wat betekent dat nou eigenlijk: volgens Brown betekent dit dat je het gevoel moet hebben dat je volledig geaccepteerd wordt om wie je bent. Dat je er mag zijn, met al je persoonlijke trekjes en karaktereigenschappen. Dat je gezien wordt en gewaardeerd wordt. Daarbij is het volgens Brown belangrijk om support te geven aan elkaar. Elkaar ondersteunen en helpen in de vorm van praktische hulp of mentale support. ‘Kunnen geven en ontvangen zonder oordeel’. Uit de dagelijkse praktijk blijkt dat vaak teveel gevraagd. Maar als je daartoe bereid bent: dán ontstaat tomeloze verbinding. Tot slot is het belangrijk ‘om steun en kracht te ontlenen aan de relatie’.  Deze definitie is ontleend aan de Engelse termen ‘sustenance and strength’, die vrij vertaald neerkomen op: ‘energie’, ‘voeding’ of ‘opgeladen worden’. En dát is wat verbinding in een relatie brengt. Dat je weer even vooruit kunt, omdat je je opgeladen voelt.

Als je aan al deze elementen aandacht geeft en blijft investeren, heb je er alles aan gedaan om in verbinding te komen met elkaar. En dat laatste is essentieel, want verbinding moet uiteraard van twee kanten komen. Als organisatie, HR-professional of als leider binnen een organisatie is het mogelijk om te investeren in verbinding op de werkvloer. Dit kan op de volgende 5 manieren.

5 manieren om de verbinding te vergroten op de werkvloer

1.    Leg de kernwaarden van een organisatie naast die van een sollicitant

Houd in je sollicitatieprocedure rekening met de match van de kernwaarden van de sollicitant en de ‘why’ van het bedrijf. Wanneer die match er is, zul je zien dat de intrinsieke betrokkenheid van de medewerker groeit en zal dit een positieve invloed hebben op de verbinding tussen mens en organisatie;

2.    Luister goed naar jouw werknemers

Stel vragen die belangrijk zijn voor de werknemer en luister goed naar elkaar. Vang signalen op en vraag naar wat er al goed gaat of wat er beter kan. Vraag waar de behoeften liggen op professioneel vlak, maar vraag ook naar de werk-privé balans. Door oprechte interesse voelen medewerkers zich erkent en meer gewaardeerd. En daarnaast ga je elkaar nog beter leren kennen en begrijpen. Dit alles zorgt voor een verbindende dialoog en bevordert de samenwerking.

3.    Richt je op de werksfeer en de relationele verhoudingen

Bied ruimte om elkaar op persoonlijk gebied beter te leren kennen. Bied ruimte voor plezier en ontspanning. Organiseer teamuitjes, teambuilding-activiteiten of personeelsfeestjes. Dit bevordert de werksfeer en het vertrouwen onderling.

4.   Bied vertrouwen en autonomie aan je werknemers

Hier heb ik overigens eerder dit artikel over geschreven. Het werkt motiverend als je werknemers zelf dingen kunnen bedenken en uitvoeren. Zorg dat ze doelen bepalen en bied het vertrouwen en de vrijheid om die doelen op hun manier te behalen. Zo creër je ruimte voor ontwikkeling, stimuleer je de samenwerking en zorg je dat men zich nog meer verbonden voelt met elkaar en met de organisatie.

5.   Vind de balans

Dit is misschien wel het belangrijkste advies van dit rijtje. Een cruciale voorwaarde voor verbinding is dat je er zelf voor open staat en dat je positief geladen en aanwezig bent. Voor verbinding met anderen is het belangrijk dat je een goede verbinding met jezelf hebt. Creëer een goede werk-privé balans, luister naar je lichaam, laat je agenda niet te veel sturen door anderen en acteer op je gevoel en intuïtie.  

Waar kan jij nu al mee beginnen?

Hierbij heb je verschillende manieren om verbinding binnen jouw organisatie of binnen jouw team te verhogen. Maar waar moet je beginnen? Om een betere verbinding met je medewerkers te krijgen, is het allereerst belangrijk om te weten hoe zij de huidige situatie ervaren. Het is belangrijk om je écht te verdiepen in je medewerkers. LYNK People kan jou helpen met een start. Bijvoorbeeld met de LYNK Scan. Met de LYNK Scan wordt een 0-meting gedaan waarbij de werkgeluk-perceptie van jouw medewerkers wordt gemeten. Dit inzicht geeft een mooie opening voor een dialoog. En een goede dialoog zorgt voor meer verbinding. Let’s go? Lets’s get LYNK’ed!

Meer inspiratie
White arrow to the right